top of page

Eerste stagelessen

Ik start de week met nog enkele dagen observatie in de kindergarten. In deze week leer ik de omgeving, de school, de leerkrachten, de leerlingen en de algemene werking steeds beter kennen en begrijpen.


Ze lieten mij zien hoe ze een les voorbereiden aan de hand van een lesvoorbereidingsformulier. In tegenstelling tot de lesvoorbereiding die we maakten in België zijn deze veel minder uitgebreid. Dat heeft voor- en nadelen.


Ik vind het duidelijker om een overzicht te krijgen over de hele week omdat de 5 lesdagen allemaal samen op één document staan. Voor elke dag wordt er opgeschreven welk doel ze op het einde van de les willen bereiken (b.v. After this lesson the students will know about negative and positive.), deze zijn minder concreet als bij ons, maar het onderwerp waaraan gewerkt wordt is wel duidelijk voor de leerlingen en de leerkrachten.


Verder wordt er aan de hand van vooropgestelde keuzes aangeduid hoe de leerkracht en de leerlingen hieraan zullen werken en hoe de leerlingen geëvalueerd worden.


Voor elke lesweek start moet de directie de lesvoorbereiding (weekvoorbereiding) handtekenen. Of dit een controle is, daar ben ik nog niet helemaal achter.



Op het einde van de week krijg ik een onderwerp voor de volgende week waarmee ik aan de slag kan gaan. Ik krijg het onderwerp ‘opposite words’ en ‘days of the week’, spannend!


De nieuwe week start met een heerlijke vrije maandag. Dit omwille van een nationale feestdag ‘Adwa Victory Day’, op deze dag vieren ze de overwinning tegen het Italiaanse Koninkrijk waardoor ze een kolonisatie konden vermijden.

We gebruikten deze dag om een leuke uitstap te doen naar the Seka waterfalls. Een prachtige rit van ongeveer 30 minuten later kwamen we aan op een klein idyllisch plaatsje met een prachtig uitzicht op de waterval. We verkenden het plaatsje en werden door enkele locals begeleidt naar de top van de waterval. Het was een korte klim naar de top en zeker en vast de moeite waard.


Dinsdag gaf ik mijn eerste lessen in co-teaching met Lore. Samen met de klasleerkracht lukte dit zéér goed! Wij gaven de instructie in het Engels en de klasleerkracht vertaalde het in het Amhaars zodat de leerlingen de opdrachten zeker begrepen. Wij hadden een activiteit voorbereidt waarbij de leerlingen allemaal een woord op een kaartje kregen en de opdracht was dat zij in de klas op zoek moesten gaan naar de medeleerling die het kaartje met het tegengestelde woord had. De leerkracht merkte dat dit moeilijk en chaotisch verliep, aangezien er 47 leerlingen in de klas zitten, dus ze veranderde het spel een beetje waardoor het vlotter verliep.


De activiteit verliep als volgt: een leerlingen kwam naar voor in de klas, las zijn/haar woord hardop voor en een andere leerling, die de bijpassende tegengestelde had moest opstaan en zijn woord roepen. De rest van de klas oordeelde of het juist of fout was. Indien het juist was kwamen beide leerlingen naar voor en lazen beurt om beurt het woord op hun kaartje en de rest van de klas herhaalde dit.


Ook de les over de dagen van de week was een succes. We maakten klassikaal een tijdlijn van maandag tot en met zondag door vragen te stellen zoals: ‘Welke dag is het vandaag?’, ‘Welke dag was het gisteren?’,etc. We vervolgden onze les met het weghalen van enkele dagen die de leerlingen dan moesten aanvullen, toen we merkten dat ze dit goed begrepen hebben we de les afgesloten met een liedje over de dagen van de week. De leerlingen en de klasleerkracht waren hier erg enthousiast over en ze vroegen ons of ze het mochten opnemen zodat ze dit later ook konden gebruiken.


De volgende dagen mochten we de lesonderwerpen, activiteiten en het liedje herhalen en konden we in de overige tijd nog verder observeren.


Vrijdag gingen we een kijkje nemen in ‘Mandera school’, een lagere school waar ook een klasje voorzien is voor kinderen met een beperking (vooral kinderen met gehoorproblemen). We mochten een les meevolgen en we leerden van de leerlingen het alfabet en tot tien tellen in gebarentaal.

In onze vrije tijd hebben we ons aan het zwembad gewaagd, hebben we het nachtleven van Jimma leren kennen, hebben we de befaamde ‘Mercato’ ontdekt en zijn we naar de kerk geweest.


Het nachtleven in Jimma start al vroeg in de avond, rond 21u vertrokken we samen met onze lokale vriend, Sam en zijn vrienden naar ‘Moonlight’, een gezellig bar waar we genoten van een frisse Habesha. Daarna verplaatsten we ons naar Teddy’s, een soort dancing die we kunnen vergelijken met de Versuz in Hasselt J. We werden meteen naar de VIP-room begeleidt en daar werden we ondergedompeld in de danscultuur van Ethiopië, ik kwam hier tot de conclusie dat dansen hier alles behalve gemakkelijk is.



Zaterdag gingen we samen met Mulu naar Mercato (een gigantische markt doorheen de straten van Jimma). Hier kochten we allemaal een ‘Netela’, een soort sjaal die gedragen wordt door alle vrouwen wanneer zij naar de kerk gaan.





Zondag, rise and shine, om 6u stonden we op om samen met Mulu naar de kerk te gaan. Vol goede moed vertrokken we te voet naar Mulu en genoten we van een prachtige zonsopgang.

Naar de kerk gaan in Ethiopië is een hele ervaring. We kwamen aan bij een gigantische kerk waar iedereen op een plein rond het gebouw stond te bidden, in tegenstelling tot bij ons liepen er constant mensen in en uit, de deuren werden niet gesloten wanneer de viering begon. Vooraleer iemand aansloot knielde deze persoon en kuste hij/zij de grond, iets wat bij ons ook niet voorkomt. Het gebed klonk eerder als een gezang en was wel aangenaam om naar te luisteren ondanks dat ik er niets van verstond.


Na het gebed ging iedereen naar een plaats waar je heilig water kon drinken. Omdat wij het water niet zouden kunnen verdragen moesten we van Mulu ons gezicht hiermee wassen, het zou geneeslijke krachten hebben. Daarna gingen we naar Mulu haar thuis en werden we uitgenodigd voor een heerlijk ontbijt.



We verwelkomen onze lectoren, mevrouw Orye en mevrouw Market en 2 nieuwe studenten, Lena en Sarah. En we sluiten de week af met een spannende activiteit: Hyena’s spotten. Wij deden dit voor de tweede keer maar waren nog steeds even enthousiast als de eerste keer.

Comments


© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page